Checklist

Checklist

Deze dingen moet je regelen tijdens je zwangerschap

Kraamzorg regelen
vóór 15 weken

Meld je aan voor kraamzorg vóór de 15 weken zwangerschap. Kies een kraambureau dat bij je past, er zijn er verschillende in de regio.

Huisarts & Apotheek
vóór 15 weken

Meld aan je huisarts en apotheek dat je zwanger bent. Zo krijg je ook daar de juiste zorg voor jou en je ongeboren kindje. Vergeet je zwangerschap ook niet te melden als je bijvoorbeeld naar de tandarts gaat.

Verzekering en Kraampakket
vóór 20 weken

Meld bij je verzekering dat je zwanger bent en waar je kraamzorg geregeld hebt. Afhankelijk van je polis krijg je een kraampakket, anders moet je dit zelf aanschaffen.

Aanmelden Cursus
vóór 20 weken

Er zijn cursussen en informatiebijeenkomsten in alle soorten en maten. Kijk zeker eens in ons cursusaanbod wat er bij jou past! Sommige cursussen starten met 20 weken maar andere al eerder!

Erkenning
vóór 24 weken

Als jullie níet getrouwd zijn (of geregistreerd partnerschap hebben) is je partner niet automatisch de vader en heeft hij geen rechten over het kind. Willen jullie dit wel, ga het kindje dan erkennen bij de gemeente. Doe dit vóór 24 weken.

Kinderopvang
vóór 24 weken

Denk vast eens na over kinderopvang. Misschien is het voor jou niet nodig, maar als je kiest voor kinderopvang, een gastouder of onthaalmoeder, is het verstandig je vast te laten informeren en aan te melden in de zwangerschap.

Zwangerschapsverlof
vóór 31 weken

Bespreek je zwangerschapsverlof met je werkgever. Uiterlijk 3 weken voor het verlof ingaat, maar het mag natuurlijk al eerder. Je hebt recht op 16 weken verlof. Wij kunnen je een zwangerschapsverklaring geven.

Baby Uitzet
vóór 32 weken

In de zwangerschap krijg je niet voor niets nesteldrang. Het is fijn als alles klaar is als de baby komt. Ga je borst- of flesvoeding geven, bereid je dan vast voor. Zorg in ieder geval dat je de basics in huis hebt. Bekijk onze baby-uitzetlijst!

Bevalling voorbereiden
vóór 37 weken

Bereid je bevalling&kraamtijd voor en zorg dat thuis alles klaar is. Heb je het kraampakket in huis? Staat je bed op klossen? Zet je vluchttas klaar! Is er oppas voor oudere kinderen geregeld? Denk ook na over een geboorteplan.

Nesteldrang
vóór 40 weken

In de weken dat je verlof hebt hoef je je niet te vervelen. Wandel, zwem of blijf in beweging, zo ben je fit voor de bevalling. Neem natuurlijk ook voldoende rust! Heb je al gedacht aan geboortekaartjes en doopsuikers/beschuit met muisjes? En gaan jullie voor kraamvisite of een kraamfeest?

Als de kleine er is!
Na de geboorte

  • Kraamzorg inlichten
  • Aangifte doen (in Nederland binnen 3 werkdagen, in Belgie kennisgeving <24uur en aangifte binnen 15 dagen)
  • Geboortekaartjes verzenden
  • Aanmelden zorgverzekering/ziekenfonds
  • Kinderbijslag aanvragen

Deze checklist is zowel voor Nederlandse als Belgische zwangere vrouwen.

Speciaal voor onze Belgische mama’s en papa’s heeft Kind&Gezin ook een checklist gemaakt voor zwangerschap en geboorte: Download de Checklist hier