Cursus

Cursus aanbod

Er zijn heel veel verschillende soorten zwangerschapscursussen, bevallingscursussen, borstvoedingscursussen, ouderschapscursussen. Voor ieder wat wils! Kijk eens in de tabbladen hier onder of er iets is dat jou aanspreekt!

Waarom een zwangerschapscursus?

 • Wegnemen van Angst en Onzekerheid De bevalling kan trager verlopen en je kunt meer pijn ervaren als je angstig en onzeker bent. Een cursus kan een groot deel van de spanning wegnemen door informatie en oefeningen.
 • Realistische voorbereiding op de bevalling Als je een realistisch beeld hebt van wat je ongeveer kunt verwachten, zal je bevalling minder snel tegenvallen. De voorbereiding kan je helpen je eigen keuzes te maken en je bevalling als iets moois te ervaren.
 • Samen betrokken zijn bij de zwangerschap Je partner wordt straks ook vader en hoeft niet langs de zijlijn toe te kijken. Veel vaders voelen zich ‘machteloos’ tijdens een bevalling, maar hun rol is misschien wel de aller belangrijkste! Als een vrouw goede ondersteuning ervaart van haar partner kan dit de bevalling zelfs bevorderen en de pijn dragelijker maken!
 • Contact met andere zwangere vrouwen Het kan fijn zijn je ervaringen te delen met anderen en te leren van anderen die in dezelfde levensfase zitten.

Welke cursus past bij mij?

 • Zelf een cursus volgens of samen met je partner?
 • Wil je een informatieve cursus over zwangerschapsklachten en bevallingsvoorbereiding?
 • Fit en in conditie te blijven?
 • Samen met anderen of prive?
 • Eenmalig, een intensieve cursus, een aantal dagen en/of een opfriscursus bijvoorbeeld in de vorm van een informatieavond?

Cursus overzicht van de regio

Informatieavond Samen Zwanger
Locatie: Maxima Medisch Centrum Veldhoven
Tijd: zelf online of live via instagram
Data: Check de website ivm Covid-19 aanpassingen.
Voor wie: Jij en je partner (vooral als je erover denkt in het MMC te bevallen)
Vanaf: 20 Weken
Programma:

 • Maandelijks is er de mogelijkheid om live uw vragen te stellen tijdens het online een live Q&A met onze zorgprofessionals op de Instagrampagina van MMC.
 • Interactieve video
 • Veelgestelde vragen
Meld je aan voor Samen zwanger in het MMC

Informatieavond Zwangerschap & Bevallen
Locatie: St. Anna ziekenhuis Geldrop, vergaderzalen A & B
Tijd: 19.30 – 21.30
Data: Check de website ivm Covid-19 aanpassingen.
Voor wie: Jij en je partner (vooral als je erover denkt in het St. Anna te bevallen)
Vanaf: 20 Weken
Programma:
Wij informeren u en uw partner op deze avond over de zwangerschap, over bevallen in Geboortecentrum Anna en uw kraamtijd in het geboortecentrum. Indien mogelijk krijgt u een rondleiding door het geboortecentrum van het St. Anna Ziekenhuis.

Meld je aan voor Zwanger&Bevallen in het St. Anna

Rondleiding op de kraamafdeling
Locatie: Maria ziekenhuis Overpelt
Tijd: 19.45 – 20.45
Voor wie: Jij en je partner (Als je in het Mariaziekenhuis wilt bevallen)
Vanaf: 20 Weken
Programma:
Zwangere koppels kunnen al op voorhand een kijkje komen nemen op onze afdeling.
We gaan neuzen in het verloskwartier, nemen een kijkje op een patiëntenkamer en lopen eens langs de prematurenafdeling. Zo krijgt u al een indruk over wat u mag verwachten op de grote dag. Tijdens de rondleiding overlopen we het verloop van de opname voor bevalling, de bevalling zelf en de kraamperiode. Uiteraard kan u ook vragen stellen.

BEL: 011 82 60 05

English information evening We are Pregnant
Location: Maxima Medisch Centrum Veldhoven
Time: 19:00 hours (doors open at 18:45 hours)
Data: Check the website for Covid-19 adjustments.
Who: You and your partner (especially if you want to give birth in MMC)
When: from 20 weeks pregnancy
Program:
The information evening We are Pregnant is organized by the Woman Mother Child-center and the midwifery practices in the region to help prepare you for childbirth. During this evening you will receive an explanation from the gynecologist, midwife and anesthetist about pregnancy and childbirth. In addition, there are information stands on maternity care and breastfeeding and you can take a look at the MMC maternity suite.

Register for We are pregnant information evening at MMC

Voorlichting over Borstvoeding GRATIS bij DE TOEKOMST
Locatie:
Bij je eigen verloskundige – De Toekomst – Peperstraat 12
Data: Donderdagavond; 2 juni, 11 augustus, 13 oktober, 22 december
Tijd: 19.30uur
Voor wie: Jij en je partner
Programma: Wij bieden in onze eigen praktijk nu een gratis informatieavond omtrent borstvoeding aan. Gegeven door een lactatiekundige natuurlijk!
Wil je een goede keuze kunnen maken? Je leert de basis van borstvoeding geven, om straks vol vertrouwen aan de slag te kunnen. Er is ruimte voor al jullie vragen! Jij en je partner zijn samen welkom en de koffie/thee staat klaar.

Meld je aan bij je verloskundige of via info@praktijkdetoekomst.nl

Themabijeenkomst borstvoeding Nederlands / English Themed sessions breastfeeding
Locatie:
Verschillende locaties van GGD brabant zuid-oost
Tijd: 19.00-21.00
Voor wie: Jij en je partner
Kosten: Gratis
Programma:
In deze interactieve cursus krijgen zwangeren meer informatie over het geven van borstvoeding. Deze bijeenkomst is éénmalig en is gratis. U dient zich wel aan te melden voor deze bijeenkomst.

Meld je aan voor informatieavond Borstvoeding bij De Toekomst

3 Infosessies Borstvoeding
Locatie:
Pelt
Tijd: 20.00-22.30
Voor wie: Jij en je partner
Kosten: €25 per sessie + partner gratis. Hapje en drankje inclusief.
Programma:
Reeks van 3 avonden, verdeeld over een aantal weken (ook apart te volgen). Instappen altijd mogelijk. Volgorde van avonden is minder belangrijk.
Thema’s die aan bod komen:
Starten met borstvoeding,
Kink in de kabel: problemen bij borstvoeding,
Borstvoeding en werken

Meld je aan voor infosessies Borstvoeding

Borstvoedingsles
Locatie:
Noorderhart ziekenhuis Overpelt
Voor wie: Jij en je partner
Periode: Tussen 28 en 36 weken zwangerschap
Programma:
Met de borstvoedingsles willen we een duidelijk beeld scheppen over borstvoeding, hoe het zal verlopen in het ziekenhuis en thuis. Ook wat de impact zal zijn op uw leven.
De borstvoedingslessen zijn bedoeld voor de mama’s en hun partner die zwanger zijn van hun eerste kindje of die voor het eerst borstvoeding wensen te geven. Ook als u twijfelt of u al dan niet borstvoeding wenst te geven, bent u welkom.

BEL: 011 82 62 86

2-Avonden Borstvoedingscursus La Leche League
Locatie:
 Oss
Tijd: 2 avonden van 19.30-21.30
Voor wie: Jij en je partner
Kosten: €25,- inclusief borstvoedingswaaier, partner Gratis
Programma:
Ben je zwanger en denk je er over om borstvoeding te gaan geven? Bij de ‘Cursus Borstvoeding’ van twee bijeenkomsten in Oss komen alle facetten van borstvoeding op een praktische manier aan bod. Hoe werkt borstvoeding, hoe bereid je je voor, waar kun je op letten rond de bevalling, welke problemen kun je tegenkomen en hoe voorkom je die.

Meld je aan voor 2 avonden BorstvoedingsCursus bij La Leche League
Zwangerschapsyoga is heerlijk! Een momentje voor jezelf en voor de zwangerschap. De oefeningen helpen je ontspannen. Ook helpt yoga je fit en in conditie te blijven, je rug te versterken, je bekken te ontspannen, en zo goed de zwangerschap door te komen. De ademhalings en ontspanningsoefeningen komen goed van pas tijdens de bevalling, maar ook als je kindje er straks is, en jij een heerlijk ontspannen mama bent!

Yoga doe je op je eigen tempo en naar je eigen kunnen. Alleen maar voordelen dus!

Zwangerschapsyoga & Tai Chi

Een goede conditie is fijn en belangrijk

Als je niet zwanger bent. Maar ook tijdens je zwangerschap is het fijn om in conditie te blijven. Zit je lekker in je vel en ben je fit, dan is de kans op zwangerschapsklachten kleiner en kun je je zwangerschap beter dragen. Bevallen is topsport, bereid je hierop voor door ook tijdens je zwangerschap fit en in conditie te blijven. Een goede conditie gaat je ook na je zwangerschap helpen om weer sneller in shape te komen!

Even gewichtloos zijn. Dat is super ontspannend en haalt even de druk van je heupen, rug en buik. Dit heeft bovendien een gunstige invloed op je bloedcirculatie en zuurstofopname, wat goed is voor jou en je kindje.

Er zijn allerlei oefeningen waardoor je heerlijk ontspannen thuiskomt, en waar je tevens wat aan hebt tijdens je zwangerschap en bevalling. Je blijft zo op een heerlijk ontspannende manier fit en in conditie! Samen met andere aanstaande moeders kun je bovendien nog allerlei ervaringen uitwisselen. Even een momentje voor jou zwangerschap!

Zwangerschapszwemmen is fijn te combineren met yoga of mamafit. Of met verschillende informatieve cursussen.

Ook na de zwangerschap is het heerlijk om te zwemmen en zo weer in vorm en in conditie te komen. Ook voor je baby is het heerlijk. En voor jullie samen een ultiem bindingsmomentje.

HypnoBirthing ziet zwangerschap en bevallingen als een natuurlijk proces. Tegenwoordig zijn veel vrouwen bang geworden voor de bevalling, omdat je niet weet wat je te wachten staat, of door ervaringsverhalen van andere vrouwen. Ook de media draagt hier een steentje aan bij. In films zie je bijna altijd een bevalling waarin de vrouw constant puft, veel pijn heeft en schreeuwt. Deze invloeden zorgen ervoor dat vrouwen niet meer durven vertrouwen op hun eigen lichaam. En de stress die daarbij komt kijken, is niet bevorderlijk voor een voorspoedige bevalling.

Je volgt de cursus samen met je partner, want bevallen doe je niet helemaal alleen. Tijdens vijf sessies van 2,5 uur leer je wat er gebeurt tijdens een normaal verlopende bevalling. Je leert wat over de geschiedenis van bevallingen, en waarom tegenwoordig vrouwen zoveel angst en meer pijn ervaren. Je leert ontspanningstechnieken, waardoor je gemakkelijker ontsluiting kunt krijgen.

Daarnaast leer je drie ademhalingstechnieken, die je gebruikt om met de weeën om te gaan (in plaats van je ertegen te verzetten). Natuurlijk leer je ook verschillende houdingen om in te bevallen, zodat je optimaal gebruik kan maken van de zwaartekracht. Je krijgt een boek en een cd mee naar huis, deze gebruik je om thuis te oefenen met het cursusmateriaal.

Hypnobirthing

Ouderschapscursussen en meer

2 Handen Op 1 Buik is speciaal voor de alleenstaande zwangere in het leven geroepen zodat ze een cursus kan volgen waar de focus ligt op de zwangere zonder partner. Ook kan ze met andere alleenstaande moeders ervaringen uitwisselen en eventueel een netwerk opbouwen om in de toekomst samen dingen te ondernemen. De cursus kan gevolgd worden door vrouwen bij wie het een bewuste keuze was om zwanger te raken en door vrouwen die ongepland zwanger zijn geraakt.

Nu je zelf zwanger bent, is het een goed moment om te leren hoe je eerste hulp kunt verlenen bij je kind(eren) via deze snelle en gemakkelijke cursus. Je krijgt korting van praktijk de Toekomst, maar misschien wordt jouw cursus zelfs (gedeeltelijk) vergoed door je zorgverzekering.

virgin games

-
volgers instagram kopen